Valet 2010

Nu när valet är över och rösterna är färdigräknade så är det dags att titta lite tillbaka på valrörelsen och fundera. Inte nödvändigtvis utvärdera, men i alla fall fundera lite.

Under valrörelsen har vi affischerat, vi har haft bokbord, vi har stoppat foldrar i brevlådor, vi har skrivit insändare och vi har haft reklam i tidningarna. Har det hjälpt? Har vi synts?

Resultatet i riksdagsvalet var ju nedslående, inte ens de 1% som krävs för att få ut valsedlarna gratis nästa gång. Vår målsättning hade varit att spräcka 2,5% gränsen för att få partistöd, och vår förhoppning naturligtvis att förstagångsväljarna skulle röstat på oss så att vi kom in i riksdagen.

Men trots nederlaget så har nog valkampanjen fungerat.

Där landet som helhet har 0.65% har sundsvall 0.71%, låga siffror men procentuellt sett har vi gått 10% bättre än piratpartiet har gjort utslaget på riket.

Vi har fått fler väljare än förra riksdagsvalet och största anledningen till att vi inte spräckte 1:an var att det var högre valdeltagande i år.

Det höga valdeltagandet beror med största sannolikhet på att det i valspurten verkade vara nära mellan blocken, vilket fick fler väljare att engagera sig. Tyvärr fick detta även många av våra väljare att rösta med de rödgröna eller alliansen istället, för att de tyckte det var viktigare att “rätt block vann”.

Vi bevisade även ett påstående från EU-valet där det sades att direktreklam fungerar väl. Vi kan klart se att de områden där vi gått runt och stoppat våra foldrar i brevlådor så har vi fått mer röster. Paradexemplet är villaområdena mellan E14 och Södra berget, där vi fick 1.33%.

Skolvalet var inte särdeles upplyftande, men det visade klart vikten av att valsedlar finns på plats. På skvaderns gymnasieskola där vi inte fått lägga ut valsedlar fick vi 1% av rösterna. Den procenten hade alltså skrivit Piratpartiet på blanka sedlar.

På skolorna som tillhörde sundsvalls gymnasium, dit vi hade fått chansen att lägga ut våra valsedlar, där hade vi mellan 8% och 9%. På prolympiaskolan där vi fått prata inför klasserna och fått vara med på valdebatt mot moderaterna och socialdemokraterna, där hade vi 14%.

Även om vi nu inte fick något genombrott, så gör varje kampanj sitt till för att folk skall få upp ögonen på oss, och vi arbetar in namnet. När man delar ut flygblad på stan är det fortfarande folk som aldrig hört talas om oss förut, trots att vi sitter i EU-parlamentet.

Så lärdomen måste bli, vi måste märkas mer, vi måste se till att bli inbjudna till olika saker. Vi måste fortsätta att försöka synas de kommande fyra åren och inte vänta tills nästa valrörelse börjar.

Mvh
/J-O

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>